Skip to content Skip to navigation

Fabric 5 stappen tot jouw jeans

Benieuwd waar jouw favoriete kledingstuk van gemaakt is en wat daar allemaal bij kwam kijken? Van bolletje katoen tot jeans, je vindt hier hoe de jeans tot stand komt!

STAP 1 Katoen

In een jeans zitten ongeveer 150 bolletjes katoen. Deze bolletjes worden geselecteerd uit de beste oogsten uit de hele wereld. Vervolgens wordt het katoen gewassen en de geselecteerde partijen katoen gemengd.

Het mengen wordt gedaan om de beste eigenschappen van verschillende soorten katoen te combineren.

katoen

STAP 2 garens

Het katoen wordt gerekt om er het spinnen van de garens mogelijk te maken. De gesponnen garens worden tot een touw gedraaid welke een aantal malen in een indigo verfbad wordt gedompeld, hoe vaker des te donkerder blauw.

garens

STAP 3 weven

De weeftechniek die gebruikt wordt voor jeans is keperbinding. Door het weven van één witte draad op en drie blauwe draden neer, ontstaat een schuine lijn. Dit geeft het weefsel extra stevigheid. Door deze sterke weeftechniek werd de jeans in eerste begin gebruikt als werkbroek.
weven

STAP 4 jeans

Na het weven wordt het denim van de rol op maat gesneden. Voor het maken van een jeans zijn de volgende materialen nodig:

  • 1500 gram katoen
  • 7 kilometer garen
  • 1,6 meter denimstof
  • 6 rivets*
  • 1 coinpocket
  • 5 beltloops
  • 1 rits of 5 knopen
  • 2 backpockets

Er zijn verschillende naaimachines benodigd voor de verschillende stappen in het productieproces van een Jeans. Over het algemeen zal een Jeans 12 productiestappen doorlopen in gemiddeld 15 minuten.

* Rivets zijn de metalen klinknagels die voor de versteviging op de jeans zitten om scheuren te voorkomen, zoals op de riemlussen en de hoeken van de zakken.

jeans

STAP 5 Finishes

Nadat de jeans helemaal in elkaar is genaaid worden ze gewassen in grote wasmachines.

Vervolgens zullen er verschillende finishes worden aangebracht. Wat dit precies is, en hoe dit gedaan wordt lees je op de pagina Finish.

Finishes