Skip to content Skip to navigation

Finish welke bewerking heeft jouw jeans

Nadat de jeans helemaal in elkaar is gezet wordt de jeans vaak nog handmatig bewerkt, finishes genoemd. Dit zijn bewerkingen op de jeans waardoor deze een andere look krijgt. Er zijn veel verschillende soorten finishes, en er kunnen er meerdere bewerkingen per jeans zijn. Bij elke jeans die wij verkopen staat beschreven welke bewerkingen de jeans heeft ondergaan. hieronder kun je lezen wat alles precies inhoud.

Raw jeans

Het wasproces begint bij de ongewassen broek, waarop allerlei behandeling mogelijk zijn om de jeans een gedragen/versleten/ verwassen look te geven. Iedere extra behandeling wordt handmatig gedaan en zal dus ook invloed hebben op de prijs.

Een ongewassen ‘raw’ jeans is in productie goedkoper dan een heftige verwassen, versleten jeans. Doordat iedere jeans zoveel diverse handmatige behadelingen krijgt, is iedere jeans uniek.

Raw Jeans

rinse wash, stone wash & Black wash

Door een jeans met 100 broeken tegelijk in een enorme wasmachine te wassen met puimstenen krijgt de jeans een vintage look.

Hoe grover de kiezel, hoe ruiger het waseffect. Gladde kiezels worden vaak voor een mindere heftige wassing gebruikt. Des te langer je wast zonder puimstenen, hoe lichter de kleur wordt. Een zeer korte wassing heet ‘Rinse’ wash.

Door het toevoegen van bleekmiddel wordt de stof direct uitgebleekt, waardoor je een hele lichte wassing krijgt. Dit wordt ‘bleach’ wash genoemd.

Rinse Wash

scraping-used effect

Ook hier creëert de wasserij het vintage effect door slijtplekken op de jeans aan te brengen zodat het lijkt dat de broek al lang gedragen en versleten is. Dit gebeurt met o.a een schuurpapiertje allemaal met de hand.
Scraping Effect

colourspray

Om een standaard Jeans een ‘vuile’/afgewassen look te geven, wordt op bepaalde plekken (colour)spray gebruikt voor een vintage kleur. Daarna wordt de broek gewassen waardoor de kleur vervaagd wat zorgt voor een zachter effect.
Colourspray

marble effect

Het marble effect zorgt voor het gestreepte effect op de jeans. Elke jeans wordt handmatig met een tye-wrap vastgezet en vervolgens gewassen.

Doordat de jeans op allerlei plaatsen gevouwen is krijg je daar ook donkere of juist lichtere strepen in de stof.

Marble effect

wishkers/moustache

Door dit effect lijkt het alsof de jeans al langere tijd gedragen is, voornamelijk lichte verkleuringen op de ‘kreuk’ zone rondom de gulp en knieholten.

De naam whiskers komt origineel van de ‘snorharen’ van een poes.

Whiskers

3d effects/tagging

Tagging wordt met de hand erin geplooid en vastgezet met tangen. Daarna wordt dit met een speciale ficatie ingesprayed.

Hierna gaat de jeans de oven in, hierdoor blijven de ‘natuurlijke’ plooien er na een paar keer wassen nog in zitten.

3D effect

destroy/grinding

Met een kleine slijptol wordt de jeans bewerkt om versleten plekjes te creëren op bijvoorbeeld de zak intast en achterzakken, maar ook op het bovenbeen ter hoogte van de zakvoering.

Deze manier van slijtage hoort bij de gedachte dat een jeans een ‘worker’ is die slijt op de plekken die veel gebruikt worden.

Soms worden de jeans na destroy ook weer ge-repaired met bijvoorbeeld een zigzag steek, dit wordt stich & repair genoemd.

Destroy