Skip to content Skip to navigation

Wastips

Uiteraard wil jij je favoriete jeans mooi houden. Nu hebben wij een paar handige tips en tricks zodat je jouw jeans lang kunt dragen! Uiteraard hangt het er van af hoe jij jouw jeans behandeld, maar als je deze tips opvolgt kun je lang(er) van je jeans genieten.

Het beste wat je kunt doen is een jeans zo min mogelijk wassen! Hierdoor voorkom je dat de jeans krimpt en de kleur vervaagt. Een bijkomend voordeel is dat het water bespaart en dus goed is voor het milieu, win-win dus!

Om je jeans toch fris te houden kun je hem buiten uithangen, of af en toe een nachtje in de vriezer leggen. Door je jeans in de vriezer te leggen worden bacteriën gedood en verdwijnen eventuele ongewenste luchtjes.

Mocht je toch je jeans graag willen wassen, gebruik dan onderstaande was tips.

jeans wastips

Algemene wastips

 • Lees altijd eerst goed het etiket in je jeans. Volg de instructies zoals gemeld, dit kan namelijk per jeans verschillen.om deze plat te maken.

 • Het is belangrijk dat je alle zakken controleert en leegt.

 • Was je jeans altijd binnenstebuiten met knopen en ritsen gesloten, zo voorkom je beschadigingen aan de jeans tijdens het wassen.

 • Het beste is om jeans apart te wassen van andere kleding. Was lichte en donkere jeans apart om verkleuring te voorkomen. Stop nooit meer dan 4 of 5 jeans tegelijk in de wasmachine in verband met het maximale trommelgewicht.

 • Was de jeans op het ‘fijn was’ programma, bij voorkeur op 30 graden.

 • Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel. Dit staat meestal aangegeven op de verpakking van het wasmiddel. Ook zijn er tegenwoordig speciale wasmiddelen voor jeans. Ook is het altijd beter om met vloeibaar wasmiddel te wassen dan met poeder.

  Let op: niet alle jeans zijn geschikt voor het gebruik van wasverzachter, kijk daarvoor op het label van je jeans.

 • Haal de jeans direct uit de wasmachine na beëindiging van het wasprogramma.

 • Hang de jeans aan de waistband op, bij voorkeur niet in de directe zon. Hangt de jeans wel in de volle zon? Hang hem dan binnenstebuiten op om verkleuring te voorkomen.

 • Stop de jeans niet in de droger. Dit kan ervoor zorgen dat de jeans verkleurt en krimpt. Mocht je jeans elastan bevatten kan dit door de droger stuk gaan waardoor je jeans niet meer aansluit en uitloopt.

wastip voor sijkerbroeken

Sommige Jeanswassingen hebben een speciale behandeling nodig. Je vindt hier welke jeans wat extra aandacht nodig hebben, deze informatie vind je ook altijd terug bij de productomschrijving van de jeans waarvoor dit geldt.

Rinse jeans

 • Het eerste wat je na aankoop van een donkere rinse jeans moet doen is wassen! In tegenstelling tot wat hierboven staat is het voor dit type jeans belangrijk dat je hem eerst wast. Door de indigo kleurstof die gebruikt wordt om de Jeans te kleuren, kan de jeans afgeven. Was daarom direct je Jeans, zonder wasmiddel. Belangrijk is dat je de jeans apart wast zodat de indigo kleurstof tijdens het wassen niet zal vlekken op de andere kleding.

 • Voeg een kopje natuur azijn toe in de wastrommel. Je jeans zal niet ruiken naar azijn, maar de azijn helpt de indigo kleurstof vast te houden in de stof zodat het niet zal blijven afgeven.

 • Mocht je Jeans nog steeds veel afgeven na het volgen van bovenstaande handelingen, kun je jouw jeans in koud water met een kopje azijn of zout een nacht laten weken. Vul je bad of een grote emmer met wat koud water en vroeg een kopje natuur azijn toe. De volgende ochtend de jeans uitspoelen door te wassen en vervolgens hangend laten drogen. Dit kun je meerdere malen herhalen.

  TIP: gebruik uitsluitend natuurazijn of keukenzout!

rinse jeans

Coat finish jeans

Een coat finish Jeans is een Jeans die met een wasachtig pigment is bewerkt. Hierdoor krijgt de jeans een wax look. De coating zal valer worden tijdens het dragen. Hoewel het een aantal wasbeurten zal duren voordat de Jeans zijn gecoate afwerking kwijt is, is het verstandig om de gecoate jeans zo min mogelijk te wassen. Hierdoor zal je de glans op de jeans langer behouden.

Als je de jeans toch gaat wassen, doe hem dan altijd binnenstebuiten en gebruiken altijd vloeibaar wasmiddel!