Single Banner Image Mobile

Zo onderhoud jij je jeans

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van je favoriete jeans. Om hem zo lang mogelijk mooi te houden moet je hem zo min mogelijk (het liefst helemaal niet) wassen! Goed, nu denk je vast: ja, dag! Dat kan toch niet. In dit artikel geven we je handige tips en tricks om je jeans lang mooi te houden.

Jeans wel of niet wassen?

Van wassen slijt je jeans en zal de kleur steeds valer worden. Dit klinkt natuurlijk heel vies, maar dat is het niet. Onderzoek wijst uit dat er op een jeans die een jaar niet is gewassen, net zoveel bacteriën zitten als op een jeans die je pas gedragen hebt. Het schijnt dat de bacteriën zich niet aan de denimstof kunnen hechten. Ruikt je jeans na een tijd niet wassen niet zo fris meer? No problem!
Vieze geurtjes kun je voorkomen door je jeans in de vriezer te leggen of buiten te hangen. Een paar uurtjes verder en alle nare geurtjes zijn verdwenen.

Wastips voor elke jeans

Gaat het je te ver om je jeans nooit meer te wassen? Je kunt ook de middenweg kiezen en je jeans alleen wassen wanneer er vlekken op zijn gekomen. Een schoon gevoel en je jeans blijft langer mooi! Lees altijd eerst goed het etiket in je jeans. Volg de instructies zoals gemeld, dit kan namelijk per jeans verschillen.om deze plat te maken.

Gebruik onderstaande wastips, zo blijft jouw jeans het mooist.

Tip 1: Haal je zakken leeg. Knopen en rits dicht. Zo beschadigt de jeans niet in de wasmachine.
Tip 2: Was je jeans altijd binnenstebuiten, zo kan de wassing niet beschadigen door het schuren langs de trommel.
Tip 3: Het beste is om jeans apart te wassen van andere kleding. Was lichte en donkere jeans apart om verkleuring te voorkomen. Stop nooit meer dan 4 of 5 jeans tegelijk in de wasmachine in verband met het maximale trommelgewicht.
Tip 4: Was je jeans altijd op een fijn was programma, het liefst op lage temparaturen zoals 30 graden
Tip 5: Gebruik vloeibaar wasmiddel, hierdoor blijft de wassing mooier. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel. Dit staat meestal aangegeven op de verpakking van het wasmiddel. Ook zijn er tegenwoordig speciale wasmiddelen voor jeans. Ook is het altijd beter om met vloeibaar wasmiddel te wassen dan met poeder. Let op: niet alle jeans zijn geschikt voor het gebruik van wasverzachter, kijk daarvoor op het label van je jeans.
Tip 6: Haal de jeans direct uit de wasmachine na beëindiging van het wasprogramma.
Tip 7: Stop de jeans niet in de droger. Dit kan ervoor zorgen dat de spijkerbroek verkleurt en krimpt. Mocht je Jeans elastan bevatten kan dit door de droger stuk gaan waardoor je jeans niet meer aansluit en snel uitloopt.
Tip 8: Hang de jeans aan de waistband op.
Tip 9: Hang de spijkerbroek niet in de zon. Hangt de jeans wel in de volle zon? Hang hem dan binnenstebuiten op om verkleuring te voorkomen.

Wastips voor speciale jeanswassingen

Sommige Jeanswassingen hebben een speciale behandeling nodig. Je vindt hier welke jeans wat extra aandacht nodig hebben, deze informatie vind je ook altijd terug bij de productomschrijving en in het label van de jeans waarvoor dit geldt.

Wastips Rinsed Jeans

Wastips Rinsed Jeans

Tip 1: Het eerste wat je na aankoop van een donkere rinse jeans moet doen is wassen! In tegenstelling tot wat hierboven staat is het voor dit type jeans belangrijk dat je hem eerst wast. Door de indigo kleurstof die gebruikt wordt om de Jeans te kleuren, kan de jeans afgeven. Was daarom direct je Jeans, zonder wasmiddel. Belangrijk is dat je de jeans apart wast zodat de indigo kleurstof tijdens het wassen niet zal vlekken op de andere kleding.

Tip 2: Voeg een kopje natuur azijn toe in de wastrommel. Je jeans zal niet ruiken naar azijn, maar de azijn helpt de indigo kleurstof vast te houden in de stof zodat het niet zal blijven afgeven.

Tip 3: Mocht je Jeans nog steeds veel afgeven na het volgen van bovenstaande handelingen, kun je jouw jeans in koud water met een kopje azijn of zout een nacht laten weken. Vul je bad of een grote emmer met wat koud water en vroeg een kopje natuur azijn toe. De volgende ochtend de jeans uitspoelen door te wassen en vervolgens hangend laten drogen. Dit kun je meerdere malen herhalen.
EXTRA TIP: gebruik uitsluitend natuurazijn of keukenzout!

Coat Finish Jeans

Coat Finish Jeans


Een coat finish Jeans is een Jeans die met een wasachtig pigment is bewerkt. Hierdoor krijgt de jeans een wax look. De coating zal valer worden tijdens het dragen. Hoewel het een aantal wasbeurten zal duren voordat de Jeans zijn gecoate afwerking kwijt is, is het verstandig om de gecoate jeans zo min mogelijk te wassen. Hierdoor zal je de glans op de jeans langer behouden.

Als je de jeans toch gaat wassen, doe hem dan altijd binnenstebuiten en gebruiken altijd vloeibaar wasmiddel!

Extra Tip 1: Koud water

Heb je een jeans met coating of extra colour spray? Was dan niet warmer dan 30 graden, anders gaat het extra laagje er sneller af. Een nieuwe jeans met een mooie donkere kleur kun je voor het wassen het beste een nachtje in een emmer of wasbak met koud water en een scheut natuurazijn laten weken. Dit fixeert de kleuren, waardoor ze minder snel vervagen of afgeven. Dit proces kun je later zo nu en dan herhalen om het effect te behouden.

Extra Tip 2: DFNS Spray

De DFNS Apparel Launder zorgt ervoor dat jouw kleding fris blijft. Wanneer je onderweg bent is het cruciaal om fris te blijven. Deze spray is op waterbasis en brengt je kledingstukken terug in zijn vorm, ontkreukt en zorgt ervoor dat je weer fris voor de dag komt. Het is vrij van fluorkoolwaterstoffen waardoor het veiliger is voor jou, je kledingstukken en de planeet.

Social network icon
Social network icon
Social network icon
Social network icon
jc nieuwsbrief