Logo
Single Banner Image Mobile

Jeansmaat berekenen

Wil je liever in 1 keer de juiste jeans bestellen zonder onnodig te hoeven retourneren of extra maten te bestellen? Lees dan onze handige tips & tricks door. Wij willen jou daarmee op weg helpen de juiste jeansmaat te bepalen! Toch nog wat extra hulp nodig? Ons klantenservice team staat altijd voor jou klaar!

Wat heb je nodig?
- Pen en papier (of je notities op je telefoon)
- Soepele meetlint

Heupomvang opmeten
We beginnen met het opmeten van de heupomvang. Je heupomvang meet je daar waar je heupen het breedst zijn, rondom. Zorg dat er geen kleding onder het meetlint zit om zo goed mogelijk jouw omvang te bepalen. Deze maat wordt vaak aangeduid met een ‘W’ wat staat voor ‘Width’, wijdte.

Lentemaat opmeten
Je beenlengte meet je vanaf de bovenkant van je binnenbeen tot aan de vloer. Deze maat wordt vaak aangeduid met een ‘L’ wat staat voor ‘Length’, lengte.

Jeansmaat opmeten
En als laatste.. wat doe je nu je deze afmetingen hebt? Bekijk de tabel voor dames of heren.
Achter heupomvang zie je verschillende cijfers, zoek hier het cijfer wat jij gemeten hebt en trek een rechte lijn omlaag naar het cijfer achter jeansmaat. Als vrouw is mijn heupomtrek bijvoorbeeld 100 cm, ik heb dan jeansmaat 30. Je doet dit hetzelfde voor de beenlengte. Mijn beenlengte als vrouw is bijvoorbeeld 79 cm, ik val dan tussen lengtemaat 30 en 32 in. In dit geval kies ik wat zelf fijn vind. Draag jij vaak hakken? Ga dan voor de langere maat. Show jij graag een stukje enkel of je mooie sneakers, kies dan de iets kortere maat.

Taillemaat
De taillemaat die je ook terug vind in onze tabel is meer bedoeld voor bovenkleding. Je meet je taille altijd op het smalste punt. Als je het aantal centimeters hebt opgemeten trek je nu juist een lijn naar boven tot aan 'EUR', dit staat voor Europese maten. De Europese maten zijn aangeduid in cijfers maar zijn daarboven ook aangeduid in de bekende letters S/M/L et cetera.

OOK BELANGRIJK BIJ HET BEPALEN VAN JOUW JEANSMAAT...

Bij jeans heb je naast je maat ook altijd andere factoren die een rol kunnen spelen bij het bepalen van jouw maat.

Pasvorm: Hoge taille broeken, de hoge taille broeken sluiten boven de heupen deels op jouw buik. Skinny fit broeken, deze broeken sluiten erg nauw om de benen, heb jij erg gespierde benen, ga dan voor een maatje groter.

Wassing: Jeans met een lichte wassing zijn over het algemeen vaker gewassen om tot deze kleur te komen. Ze zijn daardoor minder stug en hebben daardoor ook meer rek.

Materiaal: Het hoofdmateriaal waar denim van gemaakt wordt is katoen. Het percentage elastaan wat daaraantoe wordt gevoegd bepaald hoeveel stretch een broek heeft. Gebruikelijk heeft een jeans 1-5% elastaan om het stretchy te maken.  

Hoe moet de jeans taille/heupband zitten?

Vaak draag je een jeans de gehele dag dus dan is het wel fijn als de broek niet knelt. Zorg daarom altijd dat je tijdens het passen ook even gaat zitten in de broek. Je voelt dan precies of de broek misschien te strak zit en kan een maat groter proberen. Als je opstaat en je broek is afgezakt, is het goed een maat kleiner te proberen.

Als je voor de spiegel staat, sluit de rits en de ‘ritsflap’ dan goed? Als dit openstaat zou een maatje groter beter passen. Er staat dan te veel druk op de knoop.

Hoe zitten jouw billen in de broek? (Dames)

De een vind het mooi om een erg strakke broek om de billen te dragen, de ander heeft liever wat meer ruimte. Het zal geen verrassing zijn dat je met een skinny of slim fit jeans de strakste pasvorm om jouw billen hebt. Deze fits lopen zitten namelijk nauwsluitend om de bovenbenen. De straight fit heeft wat meer ruimte op de bovenbenen en loopt recht tot op de enkel. Deze fit zit strak om de billen maar geeft ook wat meer ruimte op de bovenbenen, perfect voor als je brede heupen hebt. De flared fit loopt wijd uit vanaf de knie maar is sluit op de billen en bovenbenen goed aan.

De wide fit en mom fit zijn typisch modellen die juist wijder vallen en je been maar op weinig punten echt ‘aanraken’. Deze modellen zitten daardoor ook niet superstrak om de billen.

Lees hier meer over de verschillende jeans fits.

Hoe zitten jouw billen in de broek? (heren)

Net zoals bij dames willen de mannen ook graag keuze hebben in hoe een broek om de billen valt. Dit kan ook erg afhankelijk zijn van jouw bezigheid die dag. Een dagje met de kinderen op pad doe jij vast graag in een regular fit of tapered fit. Beide modellen vallen wat losser op het bovenbeen en hebben een rechte of taps toelopende pijp. De straight fit geeft ook voldoende ruimte op het bovenbeen en loopt recht tot op de enkel.

Net heel hard je beenspieren getraind? Dan draag je waarschijnlijk liever een skinny fit die dit resultaat showt! De skinny fit en de slim fit zijn beide jeans die nauw sluiten op de bovenbeen. De skinny jeans loopt smal af op de enkels, de slim fit loopt iets rechter, taps af tot op de enkel.

Lees hier meer over de verschillende jeans fits.

MEER JEANS ADVIES NODIG?

Laat je adviseren in één van onze winkels! Wist jij dat onze experts regelmatig jeans trainingen krijgen om jou zou goed mogelijk van informatie te kunnen voorzien? Ook hebben wij in meerdere winkels een jeansatelier, hier kan jouw nieuwe broek makkelijk ingenomen of ingekort worden.


There for Jeans blogs

Ook geven wij regelmatige leuke tips en weetjes in ons 'There for Jeans'-blog. Klik hier om naar het blog te gaan.

Social network icon
Social network icon
Social network icon
Social network icon
jc nieuwsbrief