De wereld van jeans en denim kent veel verschillende termen. Omdat veel van deze termen niet bij iedereen bekend zijn, hebben we de belangrijkste termen voor je op een rij gezet. Zo ben je op de volgende verjaardag een echte allesweter!
Een versterkend stiksel, onder andere gebruikt aan de onderkant van de riemlussen en andere plekken die zwaar worden belast.
Zoom aan de onderkant van de pijp.
Een denimweefsel dat voor het eerst werd gebruikt door Wrangler in 1964. Door een visgraatachtige binding in het weefproces ontstaat er een optisch andere en soms ‘ruwere’ denim.
Het gebruik van enzymen tijdens het wasproces, hierdoor krijgt de jeans bijvoorbeeld een versleten uiterlijk, of een lichtere kleur.
Weeftechniek die voor denim wordt gebruikt. Door het weven van één draad op en twee of drie draden neer, ontstaan een schuine lijn. Dit geeft het weefsel extra stevigheid.
Een denimweefsel waarbij de weeflijn schuin loopt van linksboven naar rechtsonder, in plaats van andersom zoals bij de meeste jeans. Deze denims zijn zachter dan right hand twill denims.
Overdye is een extra verfproces om de garens achteraf nog donkerder of anders van kleur te maken. Dit kan zowel op de stof als achteraf op de jeans zelf.
Denim die is voor behandeld om er zeker van te zijn dat de jeans niet meer dan drie procent krimpt tijdens het wassen.
Ook wel puimstenen, een vulkanisch gesteente dat wordt gebruikt voor stone washing. Populair vanwege de sterkte en het lichte gewicht.
Dit is de originele naam van een ongewassen denim.
Tijdens de wassing wordt een extra kleur toegevoegd, bijvoorbeeld bruin, om de jeans een meer authentieke look te geven.
Inzetstuk, vaak aan de achterkant van de jeans. De yoke is het stuk tussen de band en de zakken, maar wordt ook gebruikt bij kledingstukken als jeansoverhemden.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting!