Jeans zijn niet meer weg te denken uit onze kledingkast. Dat is niet altijd zo geweest. Er was namelijk een tijd dat spijkerbroeken een echte functie hadden. In dit artikel nemen we je mee op reis door de tijd van de ontwikkeling van de jeans.
We beginnen onze reis in het jaar 1870. Jeans, oftewel spijkerbroeken, werden in 1870 geïntroduceerd. Niet als een fashion item, maar als een functioneel kledingstuk. Mijnwerkers hadden, net als vandaag de dag, zwaar werk waarbij stevige, slijtvaste broeken een must waren. De allereerste jeans werden gemaakt van zeildoeken. Aangezien dit best kostbaar was, gingen jeans fabrikanten snel over op canvasdoeken. Omdat een jeans uit allemaal losse lappen doek bestaat, werden de rivets toegevoegd. Rivets zijn die kleine, metalen knoopjes op de hoeken van de zakken aan de voorzijde. Dankzij de rivet was het mogelijk om aardig wat gewicht in de zak te stoppen. Iets wat voor een mijnwerker best handig was.
In 1900 werd de welbekende 5 pocket jeans geïntroduceerd. Want wat je misschien niet wist, is dat een spijkerbroek eerst maar 4 zakken had. Nu denk je waarschijnlijk dat dat ene kleine zakje aan de voorkant de 5e zak was. Niets is minder waar. De linker achterzak is als laatste aan de jeans toegevoegd. 1 achterzak was in eerste instantie meer dan genoeg, dus waarom zou er een tweede moeten zijn? Het kleine zakje aan de voorkant had daarentegen wel een functie. Deze watch pocket, later coin pocket, was perfect voor werkers om hun zakhorloge in te stoppen.
De omgeslagen broekspijpen bij jeans komen ook ergens vandaan. Toen de spijkerbroeken van katoen werden gemaakt, krompen de broekspijpen enorm. Daarom kocht iedereen hun jeans veel te lang en sloegen ze het grootste deel aan de onderkant om. In 1930 werd hier een oplossing voor gevonden, namelijk: pre shrunk. Het katoendoek, waar de jeans van werden gemaakt, werd met een machine voorgekrompen. Hierdoor kromp het katoen veel minder op het moment dat de eigenaar van de jeans gebruik maakte. Naast deze innovatie waren de jaren ‘30 ook de tijd van de cowboys: dé grootst jeans dragers van dat moment.
Denken we aan de jaren ‘50, dan denken we aan vetkuiven, leren jacks en uiteraard jeans! De nozems representeerden spijkerbroeken als geen ander in die tijd. Stoer op een bromfiets reden ze door de straten van de grote steden. Ook grote iconen als James Dean, Marlon Brando en Elvis Presley droegen een en al denim in allerlei combinaties.
De jaren ‘50 vloeiden door in de jaren ‘60. Jeans werden steeds minder als werkbroeken gezien en werden door veel jongeren gedragen. Helaas was deze trend niet perse positief te noemen. Het waren namelijk vooral de stoere jongens in die tijd die jeans droegen. De nette jongens kozen eerder voor (net iets te korte) chino’s.
In 1970 was het even helemaal gedaan met de spijkerbroek. Synthetische stoffen kwamen in en jeans waren uit. Tijdens de hippie tijd waren het vooral de wijde (flare) broeken of rokken die het straatbeeld vulden.
Jeans zijn terug! In de jaren ‘80 werden jeans weer steeds populairder. Niet alleen onder bepaalde subgroepen, maar juist onder de mainstream! Voor de jaren ‘80 waren het vooral de heren die jeans droegen. Vanaf 1980 werd het ook steeds normaler dat vrouwen een spijkerbroek aan hadden. Denim was dus niet meer het toonbeeld van hard werken, maar het werd een echt mode item.
Nadat in de jaren ‘80 jeans opnieuw populair werden, was een jeans in de jaren ‘90 helemaal niet meer weg te denken. Begin jaren ‘90 stond in het teken van mom fit jeans bij dames en dad fit jeans bij heren. Als je terugkijkt naar televisieseries zoals Beverly Hills 90210, Friends en Full House zie je deze trend goed terug. Eind jaren ‘90 kwam de stretch jeans. Het motto was: hoe lager en strakker, hoe beter. Britney Spears en Christina Aguilera showde deze super low rise jeans als geen ander in hun videoclips.
Het nieuwe decennium brengt niet direct grote verrassingen met zich mee, de jeans en trends uit de jaren 90’ zet zich voort in het nieuwe tijdperk. Maar het dragen van spijkerbroeken werd steeds creatiever, de customized denim was helemaal in! Van gescheurde denim tot borduursels en pailletten. De hoge taille werden steeds minder populair, maar de skinny jeans die laag op de heupen lag kwam steeds meer in.
In de jaren ‘10 maakte de strakke kleding plaats voor comfort. Hoewel smalle jeans gedurende het grootste deel van het decennium populair waren om uitdrukking te geven aan de hipster-esthetiek, kwamen lossere broeken weer in beeld en werd comfortabele kleding trendy. Denk baggy jeans, mom fits en flared jeans allemaal jeans met wijde pijpen en een rechte pasvorm.
We zijn hier in het huidige tijdperk, waarbij de trends van de afgelopen jaren nog steeds zichtbaar zijn. Maar we ook steeds vaker terugkijken naar het verleden. In het straatbeeld zien we een een breed aanbod aan modieuze spijkerbroeken. Van skinny jeans met destroyed-effecten, tot high en low rise tot flared en tapered fit jeans. Wat de rest van dit decennium gaat brengen is nog de vraag…