Logo
Jeans Feitjes; van toen en nu. Jeans Centre

JEANS WEETJES; VAN TOEN EN NU

Jeans, spijkerbroek, denim. Verschillende woorden voor een kledingstuk wat niet weg te denken is uit het modebeeld. Afgezien van het feit dat een spijkerbroek een tijdloos item is, een item wat voor allerlei gelegenheden gedragen kan worden, kent het kledingstuk een uitgebreide geschiedenis. Daarnaast zijn er veel leuke weetjes over de spijkerbroek. Zo heeft onze collega Vivian de modevakschool afgerond waar zij veel heeft geleerd over denim wat zij graag met ons deelt.

Jeans Centre is naast de winkel van de groene fiets natuurlijk vooral bekend om het assortiment aan spijkerbroeken. En natuurlijk om de enthousiaste medewerkers die je graag van alles vertellen over de modellen, kleuren en combinaties die je met jeans kan maken. Op deze pagina vind je een aantal weetjes van vroeger en van nu. Ga je mee op een ontdekkingstocht over de jeans?

Weetje 1
Het idee van de spijkerbroek dateert een flinke tijd terug. Vermoedelijk komen de eerste jeans uit de 16e eeuw. Destijds werd het gebruikt voor het Italiaanse leger als dienstkleding.

Weetje 2
Hoewel de Italianen de kledingstukken vervaardigden, kwam het materiaal uit een Franse stad. Deze stad heette 'De Nimes'. Van deze plaatsnaam is het woord 'Denim' afgeleid, het woord wat we allemaal kennen!

Weetje 3:
Levi Strauss, een groot man binnen de jeanswereld, droeg zelf nooit zijn spijkerbroeken. De reden hiervoor was dat spijkerbroeken voor armere mensen werden gemaakt, de grondstoffen waren namelijk goedkoop. Strauss was een succesvol zakenman en droeg daarom geen denim. 

De tijdlijn loopt door, en rondom de spijkerbroek zien we door de jaren heen veel gebeuren.

Weetje 4:
Hoewel er verschillende kleuren spijkerbroeken verkrijgbaar zijn, is blauw toch wel de meest voorkomende. Dit is van origine omdat de jeans werden geverfd met indigo, een natuurlijke kleurstof waardoor de diepblauwe kleur ontstond. Deze kleur was ideaal voor mijnwerkers en zeelieden, omdat je vuil en modder hier bijna niet op zag.

Single Banner Image Mobile

Weetje 5:
Vroeger werd de kleurstof indigo vanuit India speciaal voor de jeans geïmporteerd. Nadat de kunstmatige kleurstoffen uitgevonden werden, namen deze het over. De productie hiervan was goedkoper en kon ook in andere landen plaatsvinden, wat enorm scheelde in de transportkosten. Daarnaast waren er meer mogelijkheden dan alleen indigo blauw. 

Weetje 6:
Hoewel we er af en toe niet onderuit komen, is het het beste voor je jeans om deze zo min mogelijk te wassen. Wissel je spijkerbroeken af en hang hem uit, of gebruik een wasparfum in een flesje, zoals DFNS spray. En is je broek dan echt aan een wasbeurt toe, zorg dan dat je dit op maximaal 30 graden doet, zonder wasverzachter en niet in de droogtrommel. Lees hier alle wastips.

*Tip: is je jeans toch iets korter geworden? Hang hem dan eens op de kop aan de waslijn! Wanneer je hem met de knijpers op de broekspijp/zoom aan de lijn hangt, 'rekt' de jeans door het natte gewicht weer uit en is deze weer de juiste lengte. Geen zorgen, hij zal geen tientallen centimeters langer worden!

Weetje 7:
De meeste spijkerbroeken hebben een klein zakje in één van de zakken aan de voorkant. Dit had vroeger een hele nuttige functie; hier stopte men het zakhorloge in. Polshorloges werden toen niet gedragen, en werklui hadden meestal geen jasje om het horloge aan te hangen. In dit kleine zakje zat het zakhorloge stevig geklemd en was het makkelijk terug te vinden.

Weetje 8:
Heb je wel eens goed naar de rits gekeken die in jouw spijkerbroek zit? Grote kans dat je de letters 'YKK' op terug kan vinden. Deze letters zijn de afkorting van Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, het bedrijf wat wereldwijd gezien 90% van de ritsen voor jeans maakt. 

Weetje 9:
Jeans zijn tegenwoordig niet alleen maar functioneel, en er worden veel technieken toegepast om een moderne of authentieke uitstraling toe te voegen. Denk hierbij aan bepaalde wassingen, de destroyed look, extra sier ritsen of verfspatten. Wil je meer weten over het proces van katoenballetje tot spijkerbroek? Klik dan hier!

Social network icon
Social network icon
Social network icon
Social network icon
jc nieuwsbrief