Logo
Single Banner Image Mobile

VAN KATOENBALLETJE TOT SPIJKERBROEK

We hebben allemaal wel een spijkerbroek in de kast liggen, of je draagt 'm zelf nu. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan hoe jouw jeans eigenlijk gemaakt wordt? De belangrijkste stappen nemen we hieronder door.

Het begint allemaal met katoenballetjes. Voor één spijkerbroek worden gemiddeld 150 katoenballetjes gebruikt! Van verschillende oogsten worden de beste balletjes geselecteerd, allemaal met verschillende eigenschappen. Hierdoor wordt jouw jeans optimaal. De katoen wordt uitgerekt en vervolgens tot een draad gesponnen. Voor deze draden verder verwerkt worden, krijgen ze eerst een (kunstmatig) indigo kleurbad. Hoe vaker dit proces herhaald wordt, hoe donkerder de spijkerbroek zal worden.

Wanneer er sterke, blauwe garens zijn ontstaan, kunnen deze weer geweven worden tot doeken stof. Voor jeans is de keperbinding gebruikelijk, dit is één van de sterkste weeftechnieken. Hierbij worden twee garens in elkaar geweven tot een doek; het ene draad is wit en de andere indigo blauw (voor de standaard jeanskleur). Als je goed naar je broek kijkt, kun je het patroon van de keperbinding ook zien.

Wanneer de lappen stof klaar zijn, zal de fabrikant de doeken voorkrimpen. Daardoor blijft de maat zoals je hem koopt, en eindig je niet met een skinny fit als je een flared hebt gekocht!

Als de stof helemaal klaar is om verwerkt te worden, komen de lappen met meerdere lagen op elkaar te liggen en worden de patroon delen uitgesneden. Een standaard spijkerbroek bestaat gemiddeld uit 15 patroondelen. Met een speciaal snijapparaat kunnen wel 100 lagen tegelijk worden uitgesneden. De patroondelen worden gemarkeerd met krijt zodat ze correct in elkaar gezet kunnen worden. Dit gebeurt door middel van 12 productiestappen, en kost ongeveer een kwartier per spijkerbroek.  

De laatste stap om de spijkerbroek de finishing touch te geven is de afwerking. Vanzelfsprekend worden de losse draden afgeknipt en controles uitgevoerd, maar hieronder verstaan we ook de wassing erop aanbrengen, destroyed look toepassen als dit gewenst is, of bijvoorbeeld verfspetters voor de speelse uitstraling toevoegen. Lees hier meer over jeans wassingen.

De meest voorkomende wassing is de stonewash; deze wordt letterlijk met behulp van stenen gecreëerd. De jeans wordt met een hoeveelheid puimsteen (vulkanisch gesteente) in een grote 'wasmachine' gedaan. Door de ruwe stenen schuurt de indigo verf op bepaalde plekken van de broek af. Hierdoor heeft de broek geen effen kleur meer, maar een natuurlijke wassing. Hoe vaker en langer dit proces herhaald wordt, hoe meer wassing er op de broek ontstaat. 

Ook kan er bleek gebruikt worden om de broek lichter te maken; bleached denim is een bekend begrip. Hier kan je ook veel 'Do-It-Yourself' over vinden om dus zelf thuis een wassing aan te brengen op je jeans.

De destroyed look kan aan de zoom worden toegebracht, de broek is dan gerafeld bij de enkels, of bijvoorbeeld een scheur op de knieën of elders op de broek.

Door al deze technieken is er ruime keuze uit modellen en looks; voor ieder wat wils! Bekijk het Jeans Centre jeans assortiment.

Social network icon
Social network icon
Social network icon
Social network icon
jc nieuwsbrief